tagline

Reseptejä omaan ja muiden käyttöön

maanantai 24. helmikuuta 2014

Sushit



Sushi-riisi eli sumeshi

4dl puuroriisiä (Risella on kuulema parasta)
6 dl vettä

1/2 del riisiviinietikka
2 rkl sokeria
1tl suolaa

  1. Huuhtele riisi, kunnes vesi on kirkasta. Valuta hyvin. 
  2. Mittaa riisit ja kylmä vesi kattilaan, pienennä lämpöä ja laita kansi päälle. Anna riisin poreilla 15 minuuttia. Tuona aikana ei saa nostaa kantta. Nosta tämä jälkeen kattila levyltä ja anna riisin vetäytyä vielä 10 minuuttia.
  3. Mittaa sushiriisietikan ainekset kattilaan ja kiehauta niin, että sokeri sulaa etikkaan. 
  4. Nostele riisi laakeaan kulhoon tai vadille, ja kääntele sitä varovasti puulastalla. Pirskottele samalla erikkaa pikkuhiljaa riisin joukkoon. Kääntele riisiä, älä sekoita. Perinteisesti riisiä samalla vielä löyhytellään viuhkalla, jotta se jäähtyisi nopeammin ja siihen muodostuisi kiiltoa. Sushiriisi on valmista kädenlämpöisenä. 
Helpot kala-nigirit

1/2 annosta sumeshi-riisiä
150g graavikalaa

  1. Kokoa sushit: kostuta kädet vedellä tai viinietikalla. Aseta siihen ruokalusikallinen huoneenlämpöistä sumeshi-riisiä. Muotoile soikeaksi palloksi. 
  2. Leikka päälle ohut suorakaiteen muotoinen pala kalaa. Koristele mädillä tai wasabilla.
  3. Tarjoa lisänsä vähäsuolaista soijakastiketta, johon susheja dipataan kevyesti. 

Takana hyvin rullattu sushirulla ja edessä vähän liian löysä. 

Helpot tonnikala-makit

1/2 annosta sumeshi-riisä. 
5 levyä merileväarkkeja

Tonnikalamassa:
2prk öljyyn säilöttyä tonnikalaa paloina
1 dl majoneesia
1 omena

  1. Valuta tonnikala hyvin ja kumoa kulhoon. Lisää majoneesia ja sekoita tasaiseksi, paksuhkoksi massaksi. 
  2. Kuori ja suikaloi omena tikkumaisiksi suikaleiksi. 
  3. Levitä arkille sushiriisiä. Pane päälle tonnikalamassaa ja omenasuikaleita. Kääri bambumaton avulla rullalle. Leikkaa viipaleiksi. Riisiä levittäessä kannattaa laittaa niin ohuelti, että usko menee ja lopuksi jättää vielä sentin verran tilaa reunaan. Makirulla sulkiessa kannattaa kostuttaa sormia vedellä ja niin saa hyvin rullan kiinni.
  4. Tarjoa inkiväärilastujen ja soijakastikkeen kera.

Vaihtoehtoisena täytteennä
1/4 purkki yrttituorejuustoa
karpaloita
3 leikkeleittä poroa

Ohjeet: Marttaliitto

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti